Välkommen på Låtspelkurs för Barn & Ungdom!

Låtspel för Barn och Ungdom, har arrangerats ända sedan 1980-talet vid Lantbruksskolan, nu Stiernhööksgymnasiet, i Rättvik, bara några hundra meter från Siljan strand. Från början var kursen bara en liten grupp ungdomar på fiol men under 2000-talet har kursen utvecklats till att bli en riktigt stor kurs med 60 – 80 st deltagare i olika åldrar där många av deltagarna återkommer år efter år. Även om fiol fortfarande dominerar så finns det många olika instrument representerade och kursledarna har sina huvudinstrument på fiol, gitarr, cello och nytt för i år är också att vi nu har med en ledare på sopransax!

Vill du spela folkmusik i en vecka, få oförglömliga minnen och bli en del i ett fantastiskt gäng?  Då är det dags att anmäla sig till årets ”Låtspelskurs för barn och ungdom”


I en underbar miljö får du njuta av spel, sång och dans i ett svängigt samspel! Vi ledare har så mycket fantastisk musik som vi vill dela med oss av till dig. Det är låtar från när och fjärran både i tradition och nykomponerat. Finstämda visor, gungande polskor, högtidliga brudmarscher och mycket mer kommer vi att njuta av tillsammans. 
Vi spelar i liten grupp och i storgrupp där musiken växer fram i häftiga arrangemang där alla kan vara med. I slutet av veckan har vi en egen konsert där vi framför sommarens häftiga kurslåtar men vi är också med på den stora Ethnokonserten på utescenen i Rättviks Folkpark tillsammans med alla deltagarna på Ethnolägret som pågår under samma tid i Rättvik.

 • Tid:

  måndag 3 juli till fredag 7 juli

 • Pris:

  1900 kr som betalas in på bankgiro: 204 – 4931, ange kod: Siljan 137

 • Mer info:

  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 070-377 13 33

 • Ålder:

  7 – 17 år


Margaretha Mattsson
Fiol

Margaretha  har varit lärare på ”Låtspel för barn och ungdom” i snart 25 år : Det är sommarens höjdpunkt att möta barn och ungdomar från hela landet. Många återkommer år efter år och det är fantastiskt att få följa deras utveckling. Första mötet är pirrigt och spännande för de yngre barnen men även för oss lärare. Det magiska med kursen är att alla kan spela tillsammans i våra häftiga arrangemang. Jag har varit fiollärare på musikskolan i många år, är ledare för Vikarbyns lilla spelmanslag och spelar med i Orsa spelmanslag. Mitt mål är alltid att barn och ungdomar ska känna spelglädje, känna sig trygga i gruppen och att känna att du kan. Föräldrarnas engagemang ger oss energi och inspiration.

Mart Hallek
Fiol

Mart är uppvuxen i Rättvik men bor numera i Jönköping. Han har spelat folkmusik sedan han var liten och har jobbat som musiker och pedagog sedan 1979.
Han kommer att lära ut roliga låtar från lite varstans!

Simon Nyberg
Gitarr

är förutom ständigt återkommande kursledare även lärare på Lunnevads folkhögskola och Musikhögskolan Ingesund och kan ses spela med musikanter som Sébastien Dubé, Jonas Knutsson och Lena Willemark.

Magdalena Eriksson
Fiol
Magdalena är bland annat återkommande gästlärare på Malungs folkhögskolas fiolkurs, berättare och musiker i Västanå teaters föreställning ”Fröken”, turnérar med Bjäran och har släppt fem album. Hon har många års studier i ryggen, både som musiker och pedagog.
Alexandra Nilsson
Cello
Alexandra har undervisat på ”Låtkurs för barn och ungdom” de senaste åren och glädjer sig nåt enormt till att få komma tillbaka! Hon längtar efter att återigen få spela massa vacker, rolig och spännande musik tillsammans med kursens ledare och deltagare! Alexandra är utbildad vid Högskolan för scen och musik i Göteborg, arbetar som cellopedagog och frilansar som musiker. Man kan bl.a. höra henne i Ralsgård & Tullberg kvartett, Furuhill och Trolska Polska (DK/SE).
Foto: Ingvil Skeie Ljones
Vegar Vårdal
Fiol

Vegar har mer enn 20 års erfaring som utøver så vel som pedagog. Vegar er bosatt i Vågå i Gudbrandsdalen, men har hele Norge og verden som arbeidssted. Han spiller både vanlig fele og hardingfele, med utdanning fra Norges Musikkhøgskole. Vegar karakteriseres som en energisk, leken og allsidig musiker – og beveger seg over et bredt spekter av sjangere. I 2020 fikk Vegar Hilmarprisen, og ble også kåret til Årets folkemusiker.

Foto: Ingvil Skeie Ljones

Foto: Elias Gammelgård
Christian Cuadra
Saxofon

Christian är för första gången ledare på denna kurs, något han ser mycket fram emot!
 I över 10 år har han varit flitigt verksam som jazz och folkmusiker, främst i Sverige och Norge. Han har flera års utbildning i ryggen, bland annat från musikhögskolan i Trondheim. Utöver sitt turnerande undervisar Christian bland annat på Bollnäs folkhögskola, Musikhögskolan Ingesund samt är ledare för ungdomsensemblen Mittfolk i Västerrnorland.

Foto:Elias Gammelgård

loggor konserter

följ oss

© Brandin music & design.
Alla ickeredaktionella bilder på sidan är fotade av Hans Olander om inte annat anges.

Kontakt

Sockenstugan
Nyåkersgatu 2
795 96 BODA KYRKBY
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.