Äldre spelmän ur laget
Jonas och Hans
Britta och Gubbarna
Roos Gunnar och Bergin

Text: Knapp Britta Pettersson

Skivor, radio och TV
År 1963 var det TV-inspelning på Nygårds loge. En stor händelse i Boda och hela Boda spelmanslag var med och spelade till dans. Boda spelmanslag blev alltmer anlitat för att spela till dans och 1974 var det direktsändning i radio med Bengt Polo Johansson från logen på Boda gammelgård. År 1987 spelade laget i TV-programmet Nygammalt. Vår bassist Erik Bergin avbokade en resa till Kanarieöarna för att kunna följa med till Stockholm. Genrepet avbröts och en tekniker placerade en mikrofon på basfiolen åt Erik. ”– Oj, oj om jag ändå hade varit på Kanarieöarna nu i stället”, sade Erik!
År 1979 ville skivbolaget GIGA spela in en LP med Bodalåtar. Ambition var att göra en skiva som man gärna kunde dansa till. Det diskuterades bland spelmännen. ”Hur fort ska en bodapolska spelas?” Inspelningen gjordes Tjugondagknut i Sockenstugan i Boda men när vi började komma i riktig bra spelform fick inspelningen avbrytas för en paus. Julen skulle dansas ut på kyrkvallen och ljudet därifrån togs in av inspelningsutrustningen. Resultatet blev en omtyckt skiva och den sålde bra. År 2002 överfördes skivan till en CD ”Låtar på Bodamål”.
Åren 1988 och 1989 spelades kassettband in som våra trogna dansare gärna köpte och dansade till.

 Vid vårt 50-årsjubileum år 2003 åkte vi till Furudals Bruk och spelade in ytterligare en CD med skivbolaget GIGA, ”Boda spelmanslag 50 år”.

Resor och spelningar
En kall decemberkväll 1973 firades spelmanslagets 20 års-jubileum i Ovanmyra bystuga. Knis Kalle höll tal till bodaspelmännen, Wikmans Hans hade komponerat en fin jubileumspolska som han spelade och han hade skrivit en dikt ”Om Boda spelmanslags övningar i allmänhet”. Det var en mycket kall vinterkväll. Vi åt god mat, dansade och spelade långt in på natten.
Spelmanslaget har gjort många roliga bussresor, ibland har själva resandet nästan varit roligare är spelningarna. Så mycket busspel, resonemang, historier och skratt! En gång när laget skulle spela i Stockholm ringde Erikanders Evald och undrade om inte jag skulle med och åka buss!
I flera år hade vi som tradition att vi skulle klä ut oss vid sommarens sista spelningen på logen på Boda gammelgård. En gång kom vår gitarrist Erikanders Evald sent. Vi började fråga om någon sett till Evald när han plötsligt kom in på scenen utklädd till en riktig ”snygging”. Han hade långt ljust hår, stora bröst så att han knappt fick på sig gitarren och när vi spelat en låt tog Evald fram en liten, svart handväska och nästan viskade – ”Tyst, hör ni hur det kluckar om läppstiftet!”
För att hålla polskorna i gång under vinterhalvåret spelar Boda spelmanslag till dans i Ovanmyra bystuga en gång i månaden. Willard Dahl var initiativtagare till att det skulle finnas möjlighet att dansa Bodapolska i Boda även under vinterhalvåret och det är en uppskattad tradition sedan början av 1980-talet.

Varje midsommar träffas vi på kyrkvallen för att gå i täten för festtåget upp till Boda Gammelgård och sedan spelar laget till dans på logen.
I Boda kyrka har vi spelat i både glädje och sorg. Sedan början av 1970-talet har vi som tradition att ”Spela in sommaren” och ”Spela in julen” tillsammans med Boda kyrkokör. I början ansågs det bara vara lämpligt att spela gånglåtar och endast fioler fick vara med då det var i kyrkan. Som tur är har tiden förändrats. Nu är hela spelmanslaget välkommet och vi spelar de låtar vi tycker allra bäst om!
Före spelningen gör vi alltid ett uppskattat besök på Backåkerns äldreboende och spelar en halvtimme. Boda spelmanslag har givetvis varit med på Bingsjöstämman sedan starten och spelat till dans. Kvällen före stämman hjälper vi till i bystugan och ansvarar för serveringen. Det är några hektiska timmar, men vi har väldigt trevligt! Serverat i Bingsjö bystugan har vi gjort i snart 25 år.

Rättviksdansen -88
Rättviksdansen
Bingsjö
Roskilde

följ oss

© Brandin music & design.
Alla ickeredaktionella bilder på sidan är fotade av Hans Olander om inte annat anges.

Kontakt

Sockenstugan
Nyåkersgatu 2
795 96 BODA KYRKBY
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.