Öst och Väst

Öst och väst består av fiolspelmännen Täpp Jenny och Johan Nylander samt Täpp Ida och Anders Almlöf. De har sina musikaliska rötter i Bingsjö och Rättvik i Öst och Malung i Väst, vilket resulterar i en härlig och varierande blandning av låtar.

 • måndag 17 juli 19.00
 • Boda Gammelgård
 • 150kr

Öst och Väst
 • Anders Almlöf:
  fiol
 • Täpp Ida Almlöf:
  fiol
 • Johan Nylander:
  fiol
 • Täpp Jenny Nylander:
  fiol

Anders Almlöf

Anders har sin musikaliska hemvist i västerdalslåtarna, men spelar gärna låtar med annan bakgrund. Anders har spelat med storheter som Kalle Almlöf, Jonny Soling och Pers Hans Olsson vilka haft stor inverkan genom sitt sätt att spela och tänka kring det musikaliska uttrycket. Öst och Väst innebär en möjlighet att få ägna sig åt den musik som ligger varmast om hjärtat med personer som delar lidelsen för genuint låtspel. Vi söker efter likheterna mellan olika traditioner, mellan 4st personliga spelstilar, helt enkelt mellan öst och väst.

Täpp Ida Almlöf

Ida har liksom systern Jenny fiolen och folkmusiken med sig från uppväxten i Gärdsjö. Ida hade redan i tidiga tonår Hjort Anders som förebild och fascinerades över spelsättet som spelmannen hade med den speciella stråkföringen och de blåa tonerna som satte färg på låtarna. Intresset för Bingsjömusiken ledde senare till inspirerande besök hos Päckos Gustaf i Bingsjö. Ida har förutom att spela med sin syster Täpp Jenny spelat i flera olika konstellationer t.ex Gässbiköllor och Systerpolskan.

Johan Nylander

Johan började spela fiol i mitten av 90-talet på grund av all inspiration som fanns i Bingsjö med spelmansstämman i centrum och med en levande tradition i form av Päkkos Gustaf. Det var liksom dags för fiolen att träda in i livet. Johan har haft förmånen att möta och spela med många fantastiska spelmän, inte minst hustrun Jenny, svägerskan Ida och inte minst svågern Anders. Efter så många års intimt spelande så har en gemensam repertoar växt fram vilket såklart också har främjat uttryck och teknik som finns i de olika traditionerna i öst som i väst

Täpp Jenny Nylander

Jenny har haft fiolen och Rättviksmusiken med sig sedan barnsben under uppväxten i Gärdsjö men blev inspirerad på allvar under tonåren under frekventa besök hos Päkkos Gustav i Bingsjö. I samspelet med främst systern Täpp Ida och maken Johan Nylander har Bingsjömusiken och stämspelandet haft en central roll.
Många är spelmännen som har inspirerat genom åren, inte minst svågern Anders Almlöf.

loggor konserter


följ oss

© Brandin music & design.
Alla ickeredaktionella bilder på sidan är fotade av Hans Olander om inte annat anges.

Kontakt

Sockenstugan
Nyåkersgatu 2
795 96 BODA KYRKBY
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.